Psihosomatska medicina

Emocije, stres i brojni drugi psihološki čimbenici utječu na naše tijelo na razne načine i često se označavaju kao glavni čimbenici i uzroci tjelesnih bolesti. Također, tijekom tjelesnih bolesti pojavljuju se brojni psihijatrijski poremećaji (stanja straha, depresije, negativne reakcije na tjelesne bolesti) koji značajno ometaju liječenje tjelesnih bolesti.

Kada je osoba u stresnoj situaciji, kada nije u stanju psihološki obraditi neugodne emocije, dolazi do somatizacije ili izražavanja emocija kroz tijelo. Osoba ima neke od fizičkih simptoma (npr. Lupanje srca, otežano disanje, pritisak u prsima, otežano gutanje, znojenje, suha usta, bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, nadutost, trnci u ekstremitetima …), a nema fizičkih oštećenja ili tjelesne bolesti.

Takvi su poremećaji također predmet proučavanja i liječenja stručnjaka poliklinike Uglešić. Medicinski postupci, liječenje nakon prometnih nesreća, invaliditet mogu uzrokovati poteškoće u prilagodbi i psihološke poremećaje koji značajno narušavaju kvalitetu života.

Stručnjaci iz poliklinike Uglešić bave se dijagnozom i liječenjem ovih
poremećaja. Kroz razne vrste savjetovanja, psihoterapije, psihofarmakoterapije pomažemo u uspostavljanju ravnoteže i jedinstva duše i tijela. Posebni naglasak stavljamo na dugogodišnje iskustvo na području psihoonkologije, doc.dr.sc.prim. Uglešić je osnivač i voditelj ambulante za psihoonkologiju KBC Split.