Usluge

Tim Uglešić poliklinike u svom svakodnevnom radu želi Vam pružiti najinovativnije medicinske tretmane uz pružanje najbolje skrbi tijekom svih Vaših procesa liječenja, na tom tragu u našoj ustanovi nudimo sljedeće usluge:

Psihodijagnostika

Naš tim psihologa provodi dijagnostičku procjenu uz korištenje svih dostupnih, suvremenih psihijatrijsko/psiholoških sredstava. Psihijatrijski intervju, psihološko testiranje (psihološko ispitivanje, psihološka procjena) su izrazi koji se često koriste umjesto termina psihodijagnostika.

Psihijatrijski strukturirani intervju, klinička procjena su samo neki od dijagnostičkih metoda koje primjenjujemo u poliklinici Uglešić.

Posebno područje našeg interesa je neuropsihologijska obrada dijagnostička i diferencijalno – dijagnostička neuropsihologijska obrada u svrhu utvrđivanja i praćenja mentalnih poremećaja te deficita nastalih kao rezultat neurološke bolesti, povrede ili disfunkcije.

Psihofarmakoterapija

Psihofarmakoterapiji kao jednom od temeljnih načina liječenja, osoblje poliklinike Uglešić pridaje veliki značaj. Znajući da se farmakoterapija temelji na poznavanju prave prirode duševnih poremećaja, na ispravnoj slici o psihofarmacima, poznavanju načela racionalne / kreativne psihofarmakoterapije te poznavanju bolesnika i kreiranju terapijskog odnosa (personalizirana psihofarmakoterapija).

Doc.dr.sc.prim. Boran Uglešić je jedan od vodećih stručnjaka i pionira u liječenja psihoza novim dugodjelujućim preparatima, kao definiciju psihofarmakoterapije navodi „Cilj dobrog psihofarmakoterapijskog liječenja je istovremena sposobnost postizanja najvećeg nivoa produktivnosti, uz izostanak ili najbolju kontrolu neželjenih efekata“.

Psihosomatska medicina

Emocije, stres i brojni drugi psihološki čimbenici utječu na naše tijelo na razne načine i često se označavaju kao glavni čimbenici i uzroci tjelesnih bolesti. Također, tijekom tjelesnih bolesti pojavljuju se brojni psihijatrijski poremećaji (stanja straha, depresije, negativne reakcije na tjelesne bolesti) koji značajno ometaju liječenje tjelesnih bolesti.

Kada je osoba u stresnoj situaciji, kada nije u stanju psihološki obraditi neugodne emocije, dolazi do somatizacije ili izražavanja emocija kroz tijelo. Osoba ima neke od fizičkih simptoma (npr. Lupanje srca, otežano disanje, pritisak u prsima, otežano gutanje, znojenje, suha usta, bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, nadutost, trnci u ekstremitetima …), a nema fizičkih oštećenja ili tjelesne bolesti.

Takvi su poremećaji također predmet proučavanja i liječenja stručnjaka poliklinike Uglešić. Medicinski postupci, liječenje nakon prometnih nesreća, invaliditet mogu uzrokovati poteškoće u prilagodbi i psihološke poremećaje koji značajno narušavaju kvalitetu života.

Stručnjaci iz poliklinike Uglešić bave se dijagnozom i liječenjem ovih
poremećaja. Kroz razne vrste savjetovanja, psihoterapije, psihofarmakoterapije pomažemo u uspostavljanju ravnoteže i jedinstva duše i tijela. Posebni naglasak stavljamo na dugogodišnje iskustvo na području psihoonkologije, doc.dr.sc.prim. Uglešić je osnivač i voditelj ambulante za psihoonkologiju KBC Split.

Psihoterapija

Psihoterapija je proces koji se provodi s jasno definiranim ciljevima kod ljudi koji su svjesni potrebe za stručnom pomoći, motivirani da iskreno i otvoreno govore o svojim problemima, mislima i dilemama.Temelj psihoterapije je odnos povjerenja i pozitivnih očekivanja između klijenta i terapeuta.

Glavni cilj psihoterapije je razvoj osobnosti, upoznavanje potisnutih emocija, uklanjanje ili smanjenje poteškoća, patnja, suzbijanje straha, napetosti i pronalaženje adekvatnijih načina za prevladavanje stresnih situacija.

Tim Uglešić poliklinike provodi individualnu psihoterapiju u koju
klijenti dolaze s problemima širokog spektra uključujući promjene u životu, gubitke, emocionalne povrede ili zbog određenih poremećaja kao što su anksioznost, panični napadi, depresija, fobije, itd. Neki pojedinci jednostavno trebaju podršku od strane treće, neovisne osobe ili pak žele pomoć pri provođenju značajnih životnih odluka.

Psihoedukacija

Jedan od neizostavnih psihijatrijskih pristupa liječenju duševnih bolesti je
psihoedukacija. Psihoedukacija se primjenjuje u radu s klijentima i članovima njihove obitelji, s ciljem upoznavanja oba uzroka bolesti, razumijevanja, prihvaćanja, učenja prepoznavanja i sprječavanja njenog pogoršanja, čime aktivno utječe na tijek bolesti i liječenje.

Stručni tim Uglešić poliklinike na psihoedukaciju stavlja poseban fokus u procesu liječenja.

Psihosocijalna rehabilitacija

Liječenje u psihijatriji do nedavno je bilo usmjereno na povlačenje ili smanjenje simptoma, međutim, razvojem suvremene farmakoterapije, cilj liječenja nije samo djelovanje na simptome bolesti, već naglašavanje procesa rehabilitacije i resocijalizacije, što uključuje jačanje zdravih kapaciteta.

Psihosocijalna rehabilitacija pristup je usmjeren ne samo na pojedinca, već na osobu u cjelini, uzimajući u obzir njezin život sa simptomima i bolestima u obitelji, zajednici i široj društvenoj okolini.

Tim Uglešić poliklinike poseban naglasak stavlja na povratak osobe u obitelj, profesionalnu i širu društvenu mrežu, ojačane kapacitete za preuzimanje odgovornosti, kao i za poboljšanje kvalitete vlastitog života.

Neurologija

Dijagnostika i terapija neuroloških bolesti zahtijeva znanje, stručnost, strpljenje i pažnju. Neurolozi poliklinike Uglešić ujedinjuju te osobine, a svemu dodaju i vještinu uporabe najnovije tehnologije.

Osnovna misija u radu neurološke djelatnosti Uglešić poliklinike je klinička primjena neuroznanosti i medicina temeljena na znanju i dokazima.

Osnova dobre kliničke procjene neuroloških smetnji svakako je neurološki pregled, nakon kojeg se donosi odluka o daljnjim dijagnostičkim postupcima ili liječenju.

Posebno područje interesa tima Uglešić poliklinike je dijagnostika i liječenje epilepsija, demencija, glavobolja, stanja nakon moždanog udara kao i prevencija.

Bol

Na tragu razmišljanja da je bol vodeći uzrok disfunkcionalnosti pojedinca, a s ciljem da svakom od Vas pokušamo dati što bolju kvalitetu života,u Uglešić poliklinici provodimo tretmane liječenja boli.

U liječenju nam je primarni cilj značajno smanjiti bol jer kod bolnih sindroma kronična bol razvija se tijekom niza godina neuspješnog liječenja i ugrožava bolesnikovo fizičko i psihičko zdravlje.

Epiduralna steroidna injekcija (ESI) je invazivna metoda davanje kortikosteroida s lokalnim anestetikom u epiduralni prostor kralježnice zbog akutnog ili kroničnog oštećenja živca. Indikcije za davanja ESI su uklještenje (hernijacija) intervertebralnog diska i suženja (stenoza) kralježničkog kanala. Trajanje procedure oko 15 minuta

Intravenska primjena nesteroidnih lijekova u kombinaciji s kortikosteroidima je brza i učinkovita terapija za liječenje akutne i kronične boli kralježnice, glavobolje, sindroma bolnog ramena , herpes zostera. Terapija se provodi od jedne do tri intravenske infuzije u trajanju od 20-tak minuta .

Prim.mr.sc. Nevene Elezović dr.med je od 1997.-2001. provodio poslijediplomsko usavršavanje iz anesteziologije u organizaciji F.E.E.A.-e (Fondation Européenne d’Enseignement en Anesthésiologie / Foundation for European Education in Anaesthesiology).

Jedan je od pokretača rada Ambulante za liječenje boli u KBC Split.Prim.mr. Neven Elezović u svom radu teži liječenju bolesnika rješavajući svaki njegov problem koji uzrokuje bol i nesposobnost kvalitetnog življenja.

Laboratorijsko genetska dijagnostika

Uglešić poliklinika u želji da svakom svom klijentu omogući jednostavnost
provođenja dijagnostičkih postupaka suradnje sa poliklinikom Analiza te Vam pruža mogućnost različitih laboratorijskih panela i genetskih pretraga.

Otorinolaringologija

Upale i tegobe s uhom, grlom i nosom vrlo su čest problem naše populacije, a uzroci mogu biti vrlo različiti. Otorinolaringološkim pregledom u Uglešić poliklinici na siguran i bezbolan način doći ćemo do glavnog uzroka bolesti uha, nosa i grla, te do optimalnih rješenja za svakog pojedinog pacijenta.

Najuži interes djelovanja Doc.dr.sc. Roberta Tafre je poremećaj audiovestibuloškog aparata i dijagnostika i liječenje bolesti štitnjače.

Specijalist je otorinolaringologije s kirurgijom glave i vrata. Subspecijalist je audiologije

Transkranijalna magnetska stimulacija

Ono na što su djelatnici i vlasnici u Uglešić poliklinici posebna ponosni je TMS sustava Magstim Horizon Lite. Najnoviji i najnapredniji uređaj koji se trenutno nalazi na svjetskom tržištu, proizvođač Magstim je svjetski leader u proizvodnji TMS strojeva same reference gdje se sve u svijetu koriste govore najviše o njemu.

Referentni centri koji koriste Horizon sustav su: Berrywood Hosp. , Northampton / UK, Barhein Defense Hosp. / Bahrein, Psychiatry Clinic Dr. Sulik , Warsaw / Poland, Hamad Medical Corp. / Qatar.

Transkranijalna magnetska stimulacija je neinvazivna metoda stimulacije mozga kojom se provodi ekscitacija ili inhibicija neurona korteksa velikog mozga snagom od 3 T (tesla).

Posljednjih deset godina u svijetu i u Zapadnoj Europi koristi se u liječenju
psihičkih i neuroloških bolesti te u rehabilitaciji bolesnika.

Transkranijalna magnetna stimulacija moderan je i vrlo učinkovit postupak liječenja afektivnih, anksioznih poremećaja, raznih bolnih sindroma te zamjena za dosad često spominjanu i stigmatiziran elektrokonvulzivnu (elektro-šok) terapiju. U nazad deset godina značajan je broj recentnih publikacija objavljenih u stručnim časopisima koje potvrđuju učinkovitost uz minimalne nuspojave navedene terapije.

Ultrazvučna dijagnostika

UZV štitnjače

Tempo života je danas vrlo brz i dovodi do stalne napetosti, imamo osjećaj da smo u stalnoj utrci s ciljem usklađivanja privatnog i poslovnog života, nekvalitetna (brza) prehrana i nedostatno kretanje dovode do razvoja zdravstvenih problema.

Tim poliklinike Uglešić u svakodnevnoj kliničkoj praksi svjedoci su rapidnog porasta broja bolesnika s bolestima štitnjače.Svjesni smo da se niz simptoma bolesti štitnjače „preklapa“ sa psihičkim simptomima i zbog toga smo odlučili Vam pružiti i diferencijalno dijagnostičke metode kao što je UZV štitnjače i laboratorijske pretrage. Svjesni smo da je danas sve više potrebe za prevencijom i skriningom bolesti štitnjače te se uzv vrata preporučuje uraditi u što ranijoj dobi a preporučuje se preventivno napraviti nakon 30. godine života.

UZV karotida

Pretrage vratnih i intrakranijalnih arterija su indicirane za: sve bolesnike koji su preboljeli TIA (tranzitornu ishemičnu ataku) ili moždani udar, bolesnike s visokim rizikom za cerebrovaskularne bolesti (koji boluju od art. hipertenzije, hiperlipidemije, dijabetesa melitusa, bolesti srca i krvnih žila…), za praćenje bolesnika kod kojih je već utvrđeno suženje karotida.

Tim neurologa Uglešić poliklinike ovoj metodi daju bitan značaj.

Estetika i ljepota

U Uglešić Poliklinici svjesni smo koliko je estetika i ljepota bitna u današnjici, te iz tog razloga smo vam odlučili ponuditi nekiruršku estetiku lica i antiageing tretmane

Nutricionizam

Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana. Izreka je koja je bila nit vodilja u razmišljanjima na koji način pružiti Vama nešto više.

Tim Uglešić poliklinike zna da prehrana ima ključnu ulogu u životu i medicini.

Hrana je najbolje jamstvo otpornosti organizma prema bolesti, deformacijama i nepovoljnim utjecajima okoline.

Izbalansirana prehrana postaje važnom odrednicom održavanja budućeg zdravlja, tj. odlaganja poremećaja poput dijabetesa (T2DM), pretilosti, kardiovaskularnih i zloćudnih bolesti, dislipidemija, te poremećaja hranjenja (anoreksija, bulimija i kompulzivno prejedanje).

U našoj poliklinici nudimo:

 • pregled i procjenu nutritivnog statusa
 • odluka o nutritivnoj strategiji
 • izračunavanje potreba za energijom i nutrijentima
 • odluka o načinu primjene
 • praćenje nutritivnog režima
 • kompletna dijagnostička i specijalistička obrada u vidu postavljanja dijagnoze i prevencije pretilosti
 • psihoterapijska potpora
 • revolucionarni farmakološki pristup u liječenju debljine. 

Naša stručna suradnica provodi edukaciju pri Europskom društvu za parenteralnu i enteralnu nutriciju (kliničku prehranu)- ESPEN

Terapijska grupa kroz dnevni boravak

Čovjek je po svojoj prirodi predisponiran da bude član grupe: obitelj, prijatelji, sportski klub, radno okruženje…, a opstanak i preživljavanje ovise o odnosima sa drugima. Osnovne ljudske potrebe su za individualnošću i za pripadanjem u grupi.

Uključivanje u dnevni boravak pomaže osobama u resocijalizaciji te bihevioralnoj aktivaciji korisnika. Uz redovite dolaske tri puta tjedno, korisnici imaju i nagradne vikend aktivnosti. Tijekom tjednih susreta tim koji se sastoji od psihijatra, psihologa, kineziologa te medicinskih tehničara osmišljava program temeljen na postavkama kognitivno bihevioralne terapije, metakognitivnog treninga, terapije prihvaćanja i posvećenosti te art terapije uz radno okupacijske aktivnosti.

U psihoterapijskom dijelu radi se trening socijalnih vještina, učenje o emocijama, prepoznavanje reakcija ljudi oko sebe, razvijanje kognitivne fleksibilnosti, razlikovanje zdravih i nezdravih obrazaca ponašanja, učenje tehnika prihvaćanja, prepoznavanja poteškoća kod sebe, odvajanja od neugodnih misli, osvještavanja vrijednosti, određivanje ciljeva, vježbanje opuštanja i usredotočene svjesnosti( mindfulnessa).

Radno okupacijske aktivnosti se sastoje od učenja i uvježbavanja vještina bitnih za svakodnevni život, održavanje osobne higijene, učenje osnovnih kućanskih poslova nužnih za samozbrinjavanje ( pranje suđa, peglanje i pospremanje odjeće, postavljanje stola, planiranje i priprema jednostavnih obroka, odlazaka u kupnju, učenje pravila zdrave prehrane). Uz to jednom tjedno se uči ispravno provođenje vježbi te vježba.

Nagradni vikend izlasci se sastoje od izlaska u kino, teretanu, šetnju ili odlaska na izlet. Svakom korisniku se pristupa individualno kroz redovito praćenje napretka. Kroz grupne aktivnosti omogućena im je dodatna socijalizacija, učenje životnih vještina, kontinuiran rad sa stručnjacima te primjena i kontrola farmakoterapije.

Održava se i redovit kontakt s obiteljima te praćenje napretka korisnika u njihovoj životnoj sredini. Kvaliteta života prema mišljenju pacijenata obuhvaća: odsutnost utjecaja stigme u svakodnevnom životu, odsustvo ponovne pojave bolesti posebno halucinacija, deluzija i kontakta sa stvarnošću. Iz iskustva znamo da lijekovi ne osiguravaju 100%, te da neće sve osobe isto reagirati na farmakoterapiju.

 • 70-90% oboljelih od shizofrenije ima dobar odgovor na antipsihotične lijekove
 • 70 % ako prestane uzimati lijek imat će recidiv
 • 40% oboljelih doživjet će recidiv uz redovito uzimanje lijekova
 • 75% će prestati uzimati lijekove tijekom razdoblja od 18 mj
  Prethodno navedene brojke dovele su nas do zabrinjavajućih rezultata, zbog kojih smo osmislili
  program DNEVNOG BORAVKA.

Da bi se postigli očekivani rezultati oporavka od psihičke bolesti važan je multidisciplinarni, multisektorski i biopsihosocijalni pristup da bi se stvorila smislena I kontinuirana povezanost službi i usluga u zajednici koje zajedničkom suradnjom doprinose oporavku od psihičke bolesti.

U dnevnom boravku UP korisnici dolaze 3-4 puta tjedno od 09-13, te imaju posebno isplaniran svaki dolazak u koji je uključena

 • grupna psihoterapija
 • radno-okupacijska terapija
 • samostalno pripremanje obroka
 • edukacija o bolesti
 • trening socijalnih vještina
 • Rad sa obitelji
 • Korekcija terapije i aplikacija terapije
 • Izlasci u grad, izleti, teretana…

Vanjski suradnici:

prof. prim. dr. sc. Igor Filipčić, dr. med.

Naš dragi prijatelj, suradnik i učitelj prof. prim. dr. sc. Igor Filipčić, dr. med., specijalist je psihijatrije, subspecijalist biologijske i socijalne psihijatrije ravnatelj je Psihijatrijske bolnice “Sveti Ivan”.

Voditelj je Referentnog centra Ministarstva zdravstva za liječenje
transkranijalnom magnetskom stimulacijom (TMS) psihijatrijskih bolesti i
komorbiditeta, voditelj je HRVATSKOG DRUŠTVA ZA NEUROSTIMULACIJU MOZGA., kojeg je Uglešić poliklinika član.

Ponosni smo i sretni da ćemo profesora Filipčića moći ugostiti u našoj poliklinici i od njega kao pionira TMS u Hrvatskoj dobiti sve znanje i savjete.